Trans Pyreneeën Dag 1 en 2

TP dag 1 – 26 augustus – Prades – Tarascon
Om 9 uur vertrekken we vanuit Prades voor onze prachtige Trans Pyreneeën van Prades naar Saint Jean de Luz. We hebben er zin in!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De laatste dagen hebben we al wat kilometers gemaakt rondom, en op het laatste moment ook op, de Mont Ventoux.

De eerste dag is gelijk een van de zwaarste met 132 kilometers en 3500 hoogtemeters. We beginnen gelijk met de Col de Jau. Richard pakt gelijk lekker zijn eigen tempo de berg op en Thijs komt al snel voorbij zetten. Ook Robert Roomer pikt direct aan en samen rijden ze naar de top. Robert wacht boven op zijn maatjes en Thijs en Richard beginnen rustig aan de afdaling. Na twee kleinere pukkeltjes zou er een bus moeten staan, maar die is nog nergens te bekennen. In het dorp vindt Richard een kraan met Eau Potable en de mannen besluiten verder te fietsen. Als tweede grote klim staat de Pailheres op de agenda. De klim is aardig steil en een buitencategorie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

. Thijs fiets de berg duidelijk makkelijker op dan Richard, maar wacht af en toe even. Het laatste stuk fietsen ze gezamenlijk. Tijdens de klim is het met een temperatuur van rond de 35 graden vooral erg heet. Ieder bochtje wat je om gaat met een zuchtje wind is een verademing. Boven op de berg van de Pailheres vinden we een hoop paarden en besluiten we snel weer af te dalen naar een grotere plaats waar we op het terras neerploffen en beide een omelet, een bord friet en een tomatensalade bestellen. Samen met het gekoelde water van de tap is het fantastisch. Het laatste gedeelte is een aanvullend stuk wat we rijden over een smalle weg door de bergen. De uitzichten zijn wederom fantastisch. Na een klimmetje piept de GPS van Richard dat de accu op 20% zit omdat de helderheid van het scherm op vol vermogen stond. Thijs maakt zich lichte zorgen na het missen van de bus, dat de GPS ook voor het bereiken van de bestemming het leven laat, dus begint nog even de tempobeul uit te hangen. Mooi glooiend gaat het laatste stuk door de bergen heen lang diverse mooie dorpjes en over een kleine pas. Het tempo ligt flink hoog. Na een afdaling draaien we de weg op naar het hotel waar Rick (reisleider) net binnen is met iemand anders na het volgen van de rode route. Rick laat later weten dat hij het fantastisch vond hoe hij ons binnen zag komen met een grijns van oor tot oor. “Dat zijn de momenten waarvoor ik dit doe.” En genoten hebben we zeker!

TP dag 2 – 27 augustus – Tarascon – Saint-Girons
Het beloofd vandaag weer een warme dag te worden, dus het ontbijt is vandaag om 7 uur. Om 8.30 uur is de groep klaar voor vertrek en beginnen we aan de tweede etappe. De eerste klim is gelijk de langste. Thijs komt hier als eerste boven met 100 meter voorsprong op Richard die net de 63 jarige Pepi heeft ingehaald. Snel daar achter komen Robert en Rick (reisleider) ook boven. Rick, Thijs en Richard vervolgen daarna de reis naar beneden en al snel worden ze door een afdalende komeet (Robert) bijgehaald. Met z’n vieren vervolgen ze de rit. Op de Col de la Trappe verdelen Thijs en Rick voor de punten in het bergklassement. Richard en Robert komen een paar minuten later boven waar de bus staat te wachten met bevoorrading. De uitzichten vandaag zijn echt fantastisch. Prachtige landschappen en dorpjes en er staat nog opvallend veel vol geuren in bloei voor deze tijd van het jaar. De laatste 40 kilometer hebben we nog een laatste klim waar Rick als een kanon op afstormt. Richard, die de hele dag lekker zijn eigen tempo rijd gebruikt Rick als springplank om de laatste 500 steile hoogtemeters op te stuiven. Daarna is het nog even met z’n vieren lekker stoempen tot aan het hotel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.