Dag 13 Ardesen – Batumi

Thijs is al vroeg wakker en wandelt rond 6:30 uur richting het strand om bij het haventje een stukje in zijn boek te lezen bij de opkomende zon. Richard hoort hem wel, maar bij het zien van de tijd draait hij zich nog een keer om en geniet extra lang van de nachtrust in het riante bed van het mooie hotel.

Wanneer we inpakken vraagt Richard of Thijs nog zijn pomp heeft. Dat is waar ook. Thijs had problemen met zijn band de dag ervoor en moet dat nog even fixen. Er blijkt een dun stuk ijzer in de band te zitten wat de leeglopende band veroorzaakte.
image
Vandaag hoeven de Kettingkrakers de ketting niet heel lang te laten kraken. Na een uur fietsen hebben we echter al een break en dat is maar goed ook, want tijdens deze cay pauze begint het erg hard te regenen. Wanneer het opklaart rijden we weer door.

In Hopa begint het wederom enorm te regenen. We wachten onder wat luifels bij de winkels en ontmoeten daar een Duitser die op de fiets onderweg is naar Turkmenistan. Wanneer het wat droger is voegt hij zicht bij ons en vervolgen we samen onze weg.
image
Bij de grens in het immens druk. Er staan vele vrachtwagens en bussen te wachten bij de grens. Vrij snel komen we langs alle controles, maar aan het eind blijkt dat we aan het begin een stempel gemist hebben en mogen we weer het hele traject overnieuw doen. Uiteindelijk komen we overal doorheen en fietsen we Batumi in. Het bord Batumi komt verassend snel. Richard rijdt voorop met de Duitser in zijn wiel. Bij het zien van het bord knijpt Richard plots in de remmen voor een foto, maar dat zag de Duitser niet aankomen. “Wave when you break.” roept hij, maar hij snapt de euforie bij de Kettingkrakers die hun eindbestemming hebben bereikt later ook wel.
image
We volgen de Duitser naar een hostel, maar dat zien we uiteindelijk niet zitten. Onze Duitse vriend heeft ook nog een adresje voor een kamer met aardige recensies, maar na een stukje richting die locatie gefietst te hebben zijn we er beide klaar mee en rijden we naar de kust voor een mooie hotelkamer voor een mooie prijs. Uiteraard regelt Thijs weer een mooie korting.

Onze Duitse vriend heeft onze stadsintocht enigszins verpest. Wij verwachten een leuke mooie stad en hij geeft aan er drie jaar geleden geweest te zijn en dat het een waardeloze stad is. Dat wordt bij binnenkomst ook bevestigd, maar gelukkig zijn er enorme contrasten in de stad en zien we later al snel ook de mooie elementen. Voor de kust is er als boulevard een prachtig park aangelegd en worden er enorme luxe panden de grond uitgestampt. In de panden is er ruimte voor hotels, casino’s, kantoren, winkelcentra en luxere appartementen.

Na een goede douche en een wandeling langs de mooiere gedeeltes van de stad strijken we neer in een heerlijk gezellig restaurant vlak naast het hotel. We hebben met ruim 1500 kilometers natuurlijk weer een aardige prestatie geleverd, dus we trakteren onszelf op een goed glas Georgiaans bier en een geweldige bourgondische maaltijd. Daarna is het tijd voor een goede nachtrust en lopen we 16 meter richting de lift in ons hotel.

Wat was ik nog vergeten in de laatste dagen. Opvallend was dat we heel veel kogelhulzen op de route tegen kwamen. Een van de redenen daarvan is trouwerijen. We hebben veel autostoetjes gezien waarbij een keer iemand achterin een auto met een kruising tussen een shotgun en kanon keihard munitie af aan het schieten was. Verder waren er in de afgelopen dagen heel veel theefabrieken van Caykur. We reden ook langs heel veel theeplantages en roken ook wanneer het regende een heerlijke theelucht alsof het in het asfalt zat verwerkt. De dagen ervoor waren er meer hazelhootplantages. Belangrijk voor de economie hier blijkbaar, maar naast plantages geen Nutellafabriek of iets dergelijks.

Het was weer een prachtige ervaring. Bedankt allemaal voor de support en mooie berichten. We hebben ervan genoten en hopen over een paar jaar weer een mooi vervolg aan deze reis naar het oosten te kunnen geven. De laatste uitdaging voor morgen is om nog een paar mooie dozen te vinden voor het vervoer van onze fietsen, en dan zit het er weer op. Zaterdag vliegen we weer terug naar het mooie Nederland.
image

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.